Friday 10 January 2014

KUIH BADAK KUBANG.
Kuih ini juga tidak terdapat di tempat lain tetapi mungkin tidak sama rasanya dengan kuih yang terdapat di tempat lain tetapi tidak sama rasa dengan kuih yang di buat di seberang Chenor.Kuih yang berbentuk bulat menggunakan tepung pulut ,dan tepung pulut hitam,ada rinti kelapa di dalam dan berkuah santan kelapa yang berlemak dan masin,kuih ini juga sangat sedap apabila di makan waktu ia sedang panas-panas.Ia seakan-akan kuih koci ataupun kuih anak dara sebilik,tetapi yang membezakan cuma ia berada di atas daun pisang yang telah di potong bulat dan di letakkan di atas pinggan logam dan di kukus sehingga masak.
Kuih Tradisional Chenor , Pahang

KUIH DODOL KUKUS.
Kuih ini juga amat popular di Chenor,kuih ini amat ringkas untuk membuatnya.Kuih ini di buat menggunakan tepung pulutdan gula merah,ia seakan-akan membuat dodol ,tetapi yang membezakan ialah cara memasaknya,ia di masak menggunakan kukus dan tidaklah dikacau seperti dodol.Apabila masak,ia akan menjadi liat seperti dodol,rasanya juga sedap.Dan di atas kuih ini akan di letakkan tahi minyak yang menambahkan lagi selera bagi pengemar kuih tradisi.
Kuih Tradisional Chenor , Pahang_EMILINA BT AHMAD NASIR[19DPM13F1085]_

No comments:

Post a Comment