KUIH BADAK KUBANG.
Kuih ini juga tidak terdapat di tempat lain tetapi mungkin tidak sama
rasanya dengan kuih yang terdapat di tempat lain tetapi tidak sama rasa
dengan kuih yang di buat di seberang Chenor.Kuih yang berbentuk bulat
menggunakan tepung pulut ,dan tepung pulut hitam,ada rinti kelapa di
dalam dan berkuah santan kelapa yang berlemak dan masin,kuih ini juga
sangat sedap apabila di makan waktu ia sedang panas-panas.Ia seakan-akan
kuih koci ataupun kuih anak dara sebilik,tetapi yang membezakan cuma ia
berada di atas daun pisang yang telah di potong bulat dan di letakkan
di atas pinggan logam dan di kukus sehingga masak.
KUIH DODOL KUKUS.
Kuih ini juga amat popular di Chenor,kuih ini amat ringkas untuk
membuatnya.Kuih ini di buat menggunakan tepung pulutdan gula merah,ia
seakan-akan membuat dodol ,tetapi yang membezakan ialah cara
memasaknya,ia di masak menggunakan kukus dan tidaklah dikacau seperti
dodol.Apabila masak,ia akan menjadi liat seperti dodol,rasanya juga
sedap.Dan di atas kuih ini akan di letakkan tahi minyak yang menambahkan
lagi selera bagi pengemar kuih tradisi.
_EMILINA BT AHMAD NASIR[19DPM13F1085]_
No comments:
Post a Comment