Ikan Patin Masak Tempoyak (Pahang)
masakkan ini merupakan makanan tradisi bagi masyarakat di negeri Pahang . Makanan ini sangat terkenal terutama di bandar TEMERLOH yang menjadi ekosistem pembiakkan ikan patin ..
Bahan-bahan:
- 300 gm ikan patin (dibersih dan dipotong 3/4 ketul)
- 20 gm tempoyak
- 10 gm cili padi (dikisar)
- 3 ulas/batang bunga kantan
- 2-3 ulas/batang serai (dititik)
- 5 helai daun kesum, jika ada
- 3-4 sm halia/jahe
- 5 gm asam keping
- 20 gm bawang merah (dikisar)
- 500ml air
- gula dan garam secukup rasa
- minyak masak
- Panaskan minyak didalam periuk, tumis bawang, cili padi dan halia buat seketika,
- Kemudian ditambah serai, bunga kantan dan daun kesum bagi menaikkan bau,
- Kemudian tambah air, tempoyak dan asam keping, kacau rata-rata sehingga bahan-bahan mesra/sebati,
- Setelah itu masukkan tongkol-tongkol daging ikan patin, kacau dan biarkan seketika,
- Masukkan garam dan gula secukupnya, kacau dan biarkan sehingga ikan patin masak,
- Angkat, sedia untuk dihidangkan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment