Thursday 9 January 2014

makanan tradisi negeri pahang

Ikan Patin Masak Tempoyak (Pahang)

 
masakkan ini merupakan makanan tradisi bagi masyarakat di negeri Pahang . Makanan ini sangat terkenal terutama di bandar TEMERLOH yang menjadi ekosistem pembiakkan ikan patin ..  


Bahan-bahan:
  • 300 gm ikan patin (dibersih dan dipotong 3/4 ketul)
  • 20 gm tempoyak
  • 10 gm cili padi (dikisar)
  • 3 ulas/batang bunga kantan
  • 2-3 ulas/batang serai (dititik)
  • 5 helai daun kesum, jika ada
  • 3-4 sm halia/jahe
  • 5 gm asam keping 
  • 20 gm bawang merah (dikisar)
  • 500ml air
  • gula dan garam secukup rasa
  • minyak masak
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak didalam periuk, tumis bawang, cili padi dan halia buat seketika, 
  2. Kemudian ditambah serai, bunga kantan dan daun kesum bagi menaikkan bau,
  3. Kemudian tambah air, tempoyak dan asam keping, kacau rata-rata sehingga bahan-bahan mesra/sebati,
  4. Setelah itu masukkan tongkol-tongkol daging ikan patin, kacau dan biarkan seketika,
  5. Masukkan garam dan gula secukupnya, kacau dan biarkan sehingga ikan patin masak,
  6. Angkat, sedia untuk dihidangkan bersama nasi. 
_NOR AMILINA BT A.AZMI[19DPM13F1088]_

No comments:

Post a Comment